12 oktober 2017 Ashtapada-1 tegen Hoeksche Waard-2 uitslag 3 - 5.

De eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen is bepaald geen succes geworden voor ons.
Ondanks dat de tegenstander met een man minder verscheen gingen we toch roemloos ten onder.
Alleen Jaap Brokaar en Dennis Barendrecht ontrokken zich met een mooie winstpartij aan de misère.

16 maart 2017 Ashtapada-1 tegen Spijkenisse-5 uitslag 5½ - 2½.

Na wat gezoek maar toch ruim op tijd verschenen onze tegenstanders voor de deur, die uiteraard met alle liefde voor hun werd geopend.
Er waren heel wat bekende gezichten bij, zoals Klaas Mol, Steef Peek, Jerry Sandifort en ons oud lid Jan Majoor. Wim den Haan had er blijkbaar niet op gerekend, hij kwam na een telefoontje wat later.
Na de hernieuwde kennismaking werden we door onze wedstrijdleider Ed de Graaf aan de borden gezet.
We moesten deze wedstrijd minimaal gelijk spelen om promotie naar de derde klasse veilig te stellen, want mocht het team van Overschie, dat al kampioen was, er in de laatste wedstrijd tegen de Hoekse boys er met de pet naar gooien en wij zouden verliezen dan geen promotie.
De eerste resultaten waren vrij snel binnen. Aan bord 1 speelde Theo Michielsen tegen de sterke Jerry Sandifort, nadat er flink wat stukken geruild waren, besloten ze in een gelijkwaardige stelling tot remise.
Ral Simon was zo als de laatste tijd gebruikelijk snel klaar met de volle winst.
Ben Spijkers trof het in zijn partij tegen Wim den Haan, die bleek zich niet zo goed voorbereid te hebben, hij liet zich na een korte combinatie snel mat zetten.
Ed de Graaf spelend tegen Steef Peek merkte dat deze nog sneller speelde dan hij zelf, binnen de kortste keren was vrijwel alles van het bord en de uitslag remise.
De stand is dan 3 – 1 voor ons, de stand op de klok 9.30 uur.
Net als in de vorige wedstrijd in de Hoekse Waard begint nu het lange wachten op minstens nog één puntje.
En het duurt weer vreselijk lang !!!
–------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eindelijk om tien voor elf komen de volgende resultaten, het lijken de verkiezingen wel, daar duurde het ook zo lang voor dat de definitieve cijfers kwamen.
Jaap Brokaar blijkt in de Panneman een geducht tegenstander te hebben, hij is een taaie verdediger, op het laatst dreigt hij nog met twee vrijpionnen de onderste lijn te gaan halen, Jaap verhindert dit door zijn paard tegen één van die pionnen te offeren, waarna het potremise is.
Direct daarna komt de partij van Peter den Heijer tegen de enige dame in het gezelschap tot een einde; in een loopgravenoorlog is het spel volledig vast gelopen met elk nog een loper van verschillende kleur is ook deze partij remise.
De stand is dan 4 – 2, dus we zijn dan zeker van de tweede plaats in de poule en daarmee gepromoveerd naar de derde klasse. !!!!!!
Fantastisch het is gelukt we zijn gepromoveerd ! ! ! !
René Tobé brengt na een gedegen partij tegen Jan Majoor de stand op 5 -2.
De mooiste partij van de avond is die tussen Dennis Barendrecht en Klaas Mol, Dennis heeft de hele partij aanval op de koning van Klaas, maar Klaas blijkt de taaiste verdediger van zijn team, elke keer vindt hij weer een uitweg; met slechts nog een luttele minuut op de klok weet hij remise te forceren.
Hieronder ziet U een diagram van bovenstaande partij rond zet 20, Dennis staat hier volop in de aanval, de computer ziet hier winst voor zwart, het is heel erg ingewikkeld, probeer het maar eens op te lossen.
Hierna kan het feest beginnen, Chris draait de ballen van Theo zodanig dat hij de pot wint, na het zoveelste rondje vlucht ik nog net in staat om naar huis te fietsen.
Hieronder staan nog wat foto's van het serieuze gedeelte, het diagram hierboven is afgeleid van de meest rechtse foto.

PS. Overschie heeft er inderdaad met de pet naar gegooid, gelukkig hebben we niet verloren.
Trouwens, niemand van ons heeft verloren. !!

16 februari 2017 Hoekse Waard 2 - Ashtapada 1 uitslag 2½- 5½.

De weg naar Numansdorp was in tegenstelling tot de weg naar Gouda bij de vorige externe wedstrijd zeer rustig, we waren dan ook veel te vroeg.
Nadat we de dure koffie gebruikt hadden en onze teleurstelling uitgesproken hadden dat er dit keer geen frisse jonge meiden aan het sporten waren namen wij plaats achter de borden.
Jaap Brokaar is nog steeds goed op dreef binnen de kortste keren vermorzelde hij zijn tegenstander.
René Tobé is maar heel even geweest, in gewonnen stelling bood hij zijn tegenstander remise aan en ging weer net zo snel als hij gekomen was.
Ral Simon speelde als vanouds en won gemakkelijk.
Ben Spijkers bood toen in een iets betere stelling remise aan, met de gedachte het is dan 3 – 1 in ons voordeel, we moeten dan alleen maar op wat puntjes uit de overige partijen wachten en de overwinning is voor ons.
Het was nog maar kwart voor tien toen het lange wachten begon.
Peter den Heijer had de sterkste tegenstander, en had het moeilijk.
Ed verloor de rochade maar had wel meer materiaal
Peter de Koning had de kwaliteit gewonnen, en leek gemakkelijk op de winst af te stevenen.
Dennis was slecht uit de opening gekomen en moest vechten voor zijn behoud.
Er werd lang nagedacht en het duurde en duurde, de spanning steeg ten top.
–---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tweede bedrijf:
Peter de Koning was even weg en vond een andere stelling op zijn bord, na een stevige discussie en herhalen van genoteerde zetten moest zijn tegenstander toegeven dat hij wat stukken extra had verplaats, hij was er per ongeluk met zijn jas tegen aangelopen zei hij.
Een poosje na dit incident zette zijn tegenstander zijn paard net als op de boerderij recht vooruit en gaf daarmee familie schaak koning toren, uiteraard zag Peter het, het werd wel een beetje lachwekkend.
Door al dat gedoe kon Peter zich niet meer zo goed concentreren, in het eindspel kreeg hij daardoor de grootste moeite het spel te winnen, het leek af te stevenen op een remise toen de tegenstander zijn paard liet pennen en het daarmee verloor, toen moest Peter met koning en toren de overwinning binnenslepen, en dat lukte ook uiteindelijk.
Dennis zette alle zeilen bij en ging voor eeuwig schaak, het leek te lukken toen hij jammerlijk met koning en elk een pion de oppositie verloor en als nog verloor.
Peter den Heijer wist het hoofd boven water te houden en kwam op remise waarmee de stand op 4½ -2½ kwam en de winst dus voor ons.
Ed de Graaf die lang in een moeilijke stelling verkeerde, ging in tijdnood als een jonge hond spelen en bracht de eindstand met een mooie overwinning op 5½ -2½.
Na de laatste consumpties naar binnen gegooid te hebben vertrokken we met gezwinde spoed naar ons homestek om het feest aldaar om klokke twaalf voort te zetten; alle overige leden hadden op ons gewacht, het was daar super gezellig.
De kans op promotie is nu sterk vergroot, de laatste wedstrijd tegen Spijkenisse moet afhankelijk van verdere ontwikkelingen gewonnen of gelijk gespeeld worden.

12 januari 2017 Ashtapada 1 - PASCAL 3 uitslag 8 - 0.

Een prachtige overwinning van ons team, zelden of nooit hadden we zo'n bizar grote uitslag.
Iedereen speelde deze avond op z'n best, men liet de tegenstander de fouten maken.
De meest spectaculaire partij was die van Ral Simon, hij dreigde te bezwijken onder de aanval van zijn tegenstander, maar net als de boeienkoning Houdini wist hij zich op het laatste moment te ontworstelen en zette tot grote verbazing van iedereen zijn tegenstander mat.
Na zo'n mooie overwinning zou het aardig zijn als één of meer van die mooie partijen hier geplaatst konden worden.
Wie o wie durft ??
En Dennis is de eerste:
Een partij waarin wit vanaf zet 6 door een offer de overhand heeft. Zwart probeert alle mogelijke valletjes te creëren, maar Dennis laat zich niet kisten. Op het eind maakt Dennis het met een nieuw offer uit.
(zie de partij.)
De tweede partij is van Theo :
Theo speelde aan bord 1 met zwart tegen de speler met de hoogste rating.
Vanaf de eerste zetten heeft wit steeds licht voordeel, maar Theo geeft geen krimp, op het eind brengt Theo de stand weer in evenwicht, waarna zijn tegenstander een flinke misstap begaat en daarmee Ashtapada het achtste punt schenkt.
Hier staat de partij.
De derde partij is van Ral :
Dit is een partij met scherpe kantjes en een waar vuurwerk op het eind, mooi om te zien hoe je in een op het oog uitzichtloze situatie je nog kan redden.
Hier staat de partij.
Ral, Theo en Dennis worden bedankt voor hun bijdragen.

28 november 2016 Messemaker 5 - Ashtapada 1 uitslag 1½- 6½.

Door een ongeluk op de A20 was er richting Gouda een enorme file ontstaan, we stonden vast en konden geen kant meer op.
Vrezend dat we te laat zouden komen en daardoor alle partijen zouden verliezen scholden we zonder oponthoud, daarbij alle asociale medeweggebruikers naar de maan wensend.
Plotseling begon er rond een uur of 8 weer beweging in de file te komen en arriveerden we allen, de een wat eerder dan de ander, maar nog binnen de tijdcontrole van een uur ter plekke.
Door de opgewekte agressie in de file was iedereen tot op het bot gespannen en gemotiveerd; daardoor speelden we als oplettende jonge honden en hadden onze tegenstanders geen kans; met 5 winstpartijen en 3 remises keerden we vrolijk huiswaarts.
Een goede leer voor de volgende externe wedstrijd lijkt te zijn :
Zoek een mooie lange file, probeer er op tijd uit te komen en haast je vervolgens naar de vijand.

Individuele resultaten.


  Messemaker 1847 5     1327 - Ashtapada 1        1556 1½ - 6½
1. Minas Avedissian      1233 - Ben Spijkers        1578 ½ - ½
2. Eduard Dame        1454 - Dennis Barendrecht     1499 ½ - ½
3. Jasper van Wijhe      1418 - Ralph Simon        1700 0 - 1
4. Kees van Wensveen     1429 - Ed de Graaf        1610 0 - 1
5. Annie Jong de -Meijer      - René Tobé         1514 0 - 1
6. David Avedissian      1105 - Theo Michielsen      1552 ½ - ½
7. Adrie Oosterhof      1322 - Jaap Brokaar        1518 0 - 1
8. Erwin Olie           - Peter den Heijer      1473 0 - 1

22 september 2016 Sliedrecht 5 - Ashtapada 1 uitslag 4-4.

Nu we een klasse lager spelen dan het vorig seizoen, dachten we het gemakkelijker te krijgen, maar dat viel vies tegen.
Sliedrecht beschikt met zijn vijfde team over een aantal groeibriljantjes waartegen wij het zwaar te verduren kregen.
De gemiddelde rating van dit jeugdteam is 1100 en van ons team 1550, verschil dus 450 punten.
Op papier had dit dus een eenvoudige overwinning voor ons moeten worden, uiteindelijk mochten we blij zijn met een gelijk spel.
De punten kwamen voornamelijk van de laatste vier borden, alleen Peter de Koning trof een superkind dat bovendien nog mentaal ondersteund werd door haar familie.
Aan de eerste vier borden wist alleen Dennis Barendrecht te winnen, Ben Spijkers vergooide zijn partij door op de 26ste zet het eeuwig schaak en daarmee de overwinning voor Ashtapada te missen.(zie partij.)


1. Jurgen de Haan    1499 - Ben Spijkers    1578 1 - 0
2. Henri Hartog     1416 - Ralph Simon    1700 1 - 0
3. Daniël de Bruin   1253 - Dennis Barendrecht 1499 0 - 1
4. Koos van den Berg  1048 - Ed de Graaf    1610 1 - 0
5. Michiel van den Berg 1223 - René Tobé     1514 0 - 1
6. Gerard van Steenoven 697 - Peter den Heijer  1473 0 - 1
7. Tim de Waard     571 - Theo Michielsen  1552 0 - 1
8. Luana Mensing    1060 - Peter de Koning  1439 1 - 0

 

7 april 2016 WSV 3 - Ashtapada 1 uitslag 4 - 4.

We hadden moeten winnen om ons te handhaven in de de derde klasse, zoals je ziet is het niet gelukt.
Het drama is als volgt tot stand gekomen:
Invaller Daan verloor een stuk en kwam daardoor ook positioneel nog slecht te staan, hem wachtte een lange avond.
Ben speelde op papier tegen een sterkere tegenstander en was blij met remise.
Ral was weer ouderwets op dreef en liet zijn tegenstander alle hoeken van het bord zien, de stand is dus weer gelijk.
Arie verliest in het heetst van de strijd 2 pionnen, zijn tegenstander weet zijn pluspionnen om te vormen tot dames en zet Arie mat.
Theo wint materiaal eerst komt hij een loper voor later zelfs een toren, zijn tegenstander probeert alle mogelijke slimmigheidjes uit, maar dan moet je niet bij Theo zijn, op het laatst dwingt Theo de winst af met een ogenschijnlijk torenoffer, de stelling zou niet misstaan in een probleemrubriek.
Dennis speelt een uitstekende partij die eindigt in een pionneneindspel, Dennis heeft de pech dat hij in zetdwang komt en daardoor moet opgeven.
Ed heeft een gewonnen eindspel, maar verzuimt de winst te pakken, de stand is nu 4 – 3 in het voordeel van WSV, dus degradatie is een feit.
Peter dreigt als toegift ook nog te verliezen, maar zijn tegenstander is in het eindspel zo genereus om zijn zojuist behaalde dame aan Peter te schenken, waarna Peter het afmaakt.
Eindstand 4 – 4.
Een schrale troost is dat we ook bij winst gedegradeerd zouden zijn, Charlois Europoort heeft op vrijdag namelijk gewonnen.

26 november 2015 Ashtapada 1 - Charlois Europoort 6 uitslag 5 -3.

Bij binnenkomst van onze tegenstander werd gemeld dat bord 6 niet opkwam, Peter den Heijer kon daardoor direct met een één naar huis.
Arie Bliek was bij zijn eerste externe partij goed in vorm, hij maakte zijn tegenstander een stuk afhandig, die daarna snel capituleerde; stand reeds 2-0 in ons voordeel.
Omdat zij het teamresultaat belangrijk vinden, namen Theo en Ben in betere stelling genoegen met remise waardoor de stand op 3 – 1 kwam.
René Tobé wist op knappe wijze een eindspel met een stuk minder op remise te houden, stand dan 3½ – 1½
Toen werd het een tijdje stil, Ed de Graaf zat achter een stelling met aan beide zijden een aantal pionnen, een toren en een stuk, Ed zag kans een vrijpion te creëren die door de tegenstander niet meer te stoppen was, deze gaf dan ook direct op.
Daarop ging een luid hoera zachtjes door de zaal, “we hebben de wedstrijd gewonnen, twee wedstrijdpunten zijn ons deel!!”
Hierna gaf Peter de Koning met een kwaliteit voorsprong ook remise; alleen Ral die het anders zo goed doet kon zich niet meer herstellen van een in het begin van zijn partij gemaakte fout.
Eindstand dus 5 – 3 !! Met dit resultaat hebben wij onze vijfde plaats verstevigd.
Of het verstandig is om in het belang van het teamresultaat remise aan te bieden in een betere stelling waren de meningen verdeeld; wat vindt U?

7 november 2015 3-Torens 2 - Ashtapada 1 - uitslag 4 - 4.

Ondanks dat we op vrijdag moesten spelen, waren we ruim op tijd in Bergschenhoek; dit gold echter niet voor onze tegenstander, we stonden aanvankelijk voor een gesloten deur.
Gelukkig kwam er al snel een soort conciërge van het gebouw aan de Smitshoek die ons binnenliet.
Het leek wel of onze tegenstander er niet veel zin in had, pas tegen achten druppelden de spelers binnen; het duurde, mede doordat de lege zaal nog volledig ingericht moest worden, tot kwart over acht voordat we konden beginnen.
Bij een aantal spelers ging het vrij vlot, Peter den Heijer en Daan van Mourik hadden weinig moeite met hun tegenstander, Dennis Barendrecht wist op zijn bekende wijze zijn tegenstander in een slechte stelling te laten belanden, welke hij daarna krachtdadig afrondde.
Intussen had Bert de Groot zijn tegenstander een halfje afgesnoept en moest Chris net als Ben Spijkers even later het vaantje strijken.
Dan is het kwart over tien Ral Simon heeft te maken met een doorgebroken pion van zijn tegenstander, met de uiterste moeite weet Ral door een herhaling van zetten promotie te voorkomen, de stand is dan 3 – 4 in ons voordeel.
Ed heeft een eindspel met elk twee lopers en vijf pionnen, waarbij de stelling van de Bergschenhoeker (hooker??) iets gunstiger is.
Ed bood remise aan waarop zijn tegenstander zoiets zei als “over mijn lijk”; dat iemand in doodsnood tot bijzondere daden in staat is had ik al vaker gehoord, deze man was daarop geen uitzondering, hij wist Ed met alle middelen en een zeer verbeten inzet tot overgave te dwingen.
Eindstand dus 4 – 4 hiermee staan we nu op de vijfde plaats.
Alle volgende wedstrijden van ons team moeten op donderdag gespeeld worden, hopelijk hebben we dan minder moeite om het team compleet te krijgen.
Overigens hebben de invallers het niet slecht gedaan, zij scoorden 1½ uit 2!!!8 oktober 2015 Ashtapada 1 - HZP Schiedam 2 uitslag 3½- 4½.

Het was een spannende wedstrijd tegen de jeneverdrinkers, het zag er aanvankelijk zonnig uit voor ons.
Halverwege de strijd stonden we zelfs met 3 - 1 voor, daarna ging de ene na de andere partij verloren.
Onze wedstrijdleider probeerde een eindspel met ongelijke lopers nog in winst om te zetten, maar zoals meestal lukte dat niet.
Een schrale troost is dat het beter gaat dan vorig seizoen.
Een aardige winstpartij van Peter de Koning staat hier.
De eerste winstpartij van de avond was voor Theo Michielsen.Vorige Seizoenen.


19 maart 2015 Ashtapada - Erasmus uitslag 2 - 6.

Het wordt eentonig, maar ook de laatste wedstrijd van dit seizoen hebben we verloren; Ral Simon en Dennis Barendrecht waren de enige twee die wisten te winnen.
Met name Ral heeft in deze competitie bewezen gemakkelijk mee te kunnen in de 2e klasse, hij heeft een score van 5 uit 7 behaald.
Volgend seizoen spelen we dus weer in de 3e klasse, dat is de klasse waar we blijkbaar thuishoren.

17 februari 2015 HI Ambacht - Ashtapada uitslag 6 - 2.

In de laatste uitwedstrijd van dit seizoen tegen HI Ambacht 1 is het weer niet gelukt.
We begonnen al met een 1 – 0 achterstand; Herman moest door familie-omstandigheden verstek laten gaan.
Peter den Heijer compenseerde dit papieren verlies door de kwaliteit te winnen, daarna posteerde hij zijn torens op de zevende rij en won daarna met zijn vingers in zijn neus.
Ed had zijn avond niet, hij verloor een stuk en gaf al vroeg op.
Bert en Ben hadden het zoals zo vaak de laatste tijd weer aan de stok met hun dames, Bert gaf op terwijl hij gewonnen stond, in een flits dacht hij dat zijn dame ongedekt stond. Ben moest zijn dame inleveren door een simpel familieschaak.
Daarna duurde het bij een stand van 4 - 1 achter erg lang; Ral, Daan en Dennis vochten nog om de eer van ons kluppie te redden met een gelijk spel.
Ral slaagde zoals zo vaak voor de externe, stand nu dus 4 - 2 voor HIA.
Bij Daan wilde het echter niet lukken: Daan kwam een stuk achter, Dennis speelde een eindspel met een pion minder dat uiteindelijk niet meer te houden was.
Redelijk somber trokken wij huiswaarts, met de enige hoop dat het volgend seizoen in de derde klasse een stuk minder moeilijk zal zijn.

13 november 2014 Schaakteam te sterk voor Ashtapada uit Hoogvliet

Op donderdag 13 november stond voor het 1e team van Papendrecht/Alblasserdam de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Ashstapada 1 uit Hoogvliet op het programma.
Het werd een ongelijke strijd. In de eerste anderhalf uur ging het nog redelijk gelijk op maar spoedig gingen zich de betere standen aftekenen.
Meinte Smink haalde als eerste het volle punt binnen.
Daarna volgde invaller Chris Korteweg en in regelmatig tempo haalden Hans van den Beukel, Kees Brinkman, nieuwkomer Peter Kuijpers, Koert Timmerman en ten slotte Kees van Meerkerk de winst binnen.
Invaller Gerrit de Jong verslikte zich in een betere stelling en daardoor konden de gastheren de eer redden.
Het team staat nu 3e in de poule. Op 9 december staat de thuiswedstrijd tegen koploper Krimpen aan de IJssel op het programma.

13 oktober 2014 Maassluis - Ashtapada uitslag 6 - 2.

We mochten deze avond schaken in het spiksplinternieuwe onderkomen van Maassluis; deze vereniging heeft intussen ook te lijden van de malaise in de schaakwereld, het aantal seniorleden is de laatste jaren teruggelopen naar nu nog slechts 18.
In de samenstelling van het team was dit ook duidelijk te merken. De gemiddelde rating aan de eerste vijf borden was 1758 en aan de laatste drie was dat 1420.
De eerste vijf borden gingen dan ook voor ons verloren, daarentegen werd aan de laatste drie borden 2x remise gespeeld en de partij aan het laatste bord werd door Peter den Heijer zelfs gewonnen. Een foto van de winnaar is hier dan ook bijgevoegd. (zie overige foto's)
Volgende keer beter zullen we maar hopen, voorlopig staan we stijf onderaan.
Zie ook het verlag van de tegenstander.25 september 2014 Ashtapada 1 - Krimpen 3.Zie het verslag van de tegenstander.13 februari 2014 Fianchetto 3 - Ashtapada 1 uitslag 3½- 4½.

Ja, het is echt waar we hebben gewonnen; het was superspannend.
Theo speelde weer een prima partij zie partijen, daardoor was het na ruim drie kwartier 1 – 0 voor ons.
Jaap kwam goed uit de opening, won een pion, maar vergaloppeerde een paard.
De stand blijft dan lang gelijk, na tienen komen de resultaten los:
Ed wint zoals gebruikelijk, ook Ral laat er geen gras over groeien, de stand is daarmee op 1 -3 gekomen.
Dennis en Ben moeten echter bakzeil halen, waarmee de stand weer gelijk getrokken is.
René blijkt onze redder in nood, hij jaagt zijn tegenstander simpel door de vlag.
Herman heeft ook veel meer tijd en kan daardoor remise spelen.
We staan nu op de derde plaats, maar in de resterende twee wedstrijden zullen we zeker nog wat punten moeten scoren om zeker te zijn van onze plaats in de derde klasse. Promotie is niet geheel onmogelijk, maar dan moet er wel met zeer grote cijfers gewonnen worden, dus ik zou zeggen : Trainen mannen ! ! !

9 januari 2014 Ashtapada 1 - Ontspanning 1.

Eerste team loopt averij op.

Afgelopen donderdag stond de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar op het programma voor ons eerste team. Tegenstander Ontspanning was vermoedelijk zonder enige ambitie vanuit het verre Ouddorp naar Hoogvliet afgereisd. Voor ons stond er nogal wat op het spel. Een overwinning , en wie twijfelde daar niet aan, zou voldoende zijn om in wedstrijdpunten gelijk te komen met Spijkenisse dat door een overwinning op Messemaker eerder in de week was opgeklommen naar de tweede plaats een punt achter koploper Dordrecht.
De vooruitzichten waren prima. We konden aantreden in de sterkst mogelijke opstelling. Dennis keerde na een afwezigheid van 2 wedstrijden weer terug en Herman als kopman. Wat zou er nog mis kunnen gaan. Aangezien ik zelf niet speelde kon ik mijn tijd doorbrengen afwisselend in de speelzaal en in de bar bij Truus.
Na iets meer dan drie kwartier na aanvang kwam Dennis de bar binnengelopen met in zijn kielzog zijn tegenstander. Zeker gezamenlijk iets te drinken halen dacht ik nog in mijn onschuld. Maar wat bleek, Dennis was weer vanouds bezig en had met een trucje in het Morra gambiet zijn tegenstander op het verkeerde been gezet: 1-0. De reis naar Hoogvliet duurde voor zijn tegenstander langer dan de partij. En nu moest hij ook nog wachten op zijn medespelers die nog in de openingsfase zaten van hun partij. Gelukkig is het goed toeven bij Truus aan de bar.
Ben Spijkers speelde tegen de enige dame in de gelederen van Ontspanning en wist al snel zijn witte stukken naar voren te dirigeren met als gevolg dat een tsunami van stukken over de zwarte stelling golfde. Er was geen houden aan: 2-0.
De 3-0 kwam op naam van Jaap die weer een periode van voorspoed kent. Na zijn winst in de 4e ronde van het Kennemer Open op zaterdag noteerde hij zijn tweede overwinning van deze week.
Een prima begin dus. Drie partijen beëindigd en een 3-0 voorsprong. Als wedstrijdleider loop je dan met een brede glimlach rond.
Theo had de 4-0 voor het inschieten maar had last van een “Arjan Robben”-momentje Theo had een hele gevaarlijke a-pion die was opgerukt tot de 7e rij maar deze kleine man kon zijn levenswerk niet afmaken want ook de tegenstander van Theo wist een vrij pion te creëren die zo mogelijk nog gevaarlijker was. Theo moest alle aandacht geven aan deze deugniet van zijn tegenstander en kwam uiteindelijk met remise nog goed weg: 3½-½. Nog 4 partijen te gaan en nog maar 1 punt nodig voor de overwinning. Wat kan er nog misgaan.
In de tweede helft kantelde de wedstrijd volledig. Bij Herman aan bord 1 werd de druk te groot en ondanks een tweetal remise aanboden blijf zijn tegenstander ijzig kalm en wist de partij tot een goed einde te brengen: 3½-1½. Nog niets aan de hand. Ral zat weliswaar in zwaar weer maar Ed en René hadden veel belovende stellingen. Wat kan er nog misgaan ?
Ral verloor. Zijn tegenstander wist met van alles en nog wat zijn stelling binnen te dringen waarna er geen houden meer aan was: 3½-2½. Nog twee partijen te gaan en nog maar 1 punt nodig. Wat kan er nog mis gaan ?
Ed had een veelbelovende stelling. Zijn tegenstander zat zwaar in de verdediging en had gedurende de hele partij een loper op h8 die niets deed. Ja, staan maar daar zijn lopers (de naam zegt het al ….) niet voor. Ed zwoegde en zwoegde en minimaal remise zou toch haalbaar moeten zijn. Helaas. Toen Ed even niet oplette en een paard ongedekt op de diagonaal a1-h8 zette was het pleit beslecht. Ed verspeelde een stuk en even later nog de kwaliteit. Einde oefening: 3½-3½. Nog 1 partij te gaan en nog 1 punt nodig voor de overwinning. Wat kan er nog mis gaan ?
Op de schouders van René rustte de zware taak om te winnen. De schouders van René kunnen wel wat hebben, dus wat kan er nog mis gaan. René had een prima stelling, dreigde mat, zijn tegenstander moest een stuk geven om het mat in eerste instantie te voorkomen en kreunde dat het allemaal niet best was. Ik kreeg spontaan last van een “Lee Towers”-elleboog. Wat kan er nog misgaan. Het was niet de vraag of René zou gaan winnen, maar wanneer.
Helaas speelde René tegen twee tegenstanders. Die aan de andere kant van het bord en die tussen hen in stond en luisterde naar de naam: klok. Er ging van alles mis. Met een koning, dame en toren tegen een koning alleen ging René door zijn vlag. Een technische remise redde een punt voor ons: 4-4.
De glimlach op mijn gezicht verdween en maakte plaats voor teleurstelling. Ontspanning keerde terug naar Ouddorp met meer dan waar ze op hadden gerekend en wij bleven met een kater achter. Door dit gelijke spel, die voelt als een nederlaag, is onze rol in 3C, voorlopig, uitgespeeld.
Wij likken onze wonden en maken ons op voor de volgende wedstrijd. Op 13 februari in Schiedam tegen Fianchetto. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

John Dessens

27 november 2013 De Penning 1- Ashtapada 1.

In onze derde wedstrijd voor de RSB moesten we tegen De Penning spelen. We werden bijzonder hartelijk ontvangen met koffie en cake.
De Penning speelt in een zaal bij de kerk met veel ruimte en gezellig licht.
Dat is allemaal mooi, maar er moet gestreden worden, het resultaat van deze avond is erg belangrijk voor beide partijen.
Er werd bijzonder serieus gespeeld, om tien uur was er nog geen enkele partij ten einde, en dan zijn we toch al haast twee uur bezig.
Maar dan komen de eerste uitslagen, John kreeg in een volgens hem slechtere stelling remise aangeboden wat hij grif accepteerde.
Kort daarop komen Jaap en Ben remise overeen met hun tegenstander; de stand is dan dus 1½- 1½.
Theo wint vervolgens in een mooie aanvalspartij, waarbij zijn tegenstander geen kant meer op kan.
Daarna is het de beurt aan René die zo op het oog ook weinig moeite heeft om de winst binnen te halen. De stand is dan 1½- 3½ met nog 3 partijen te gaan.
Herman en Ral staan gelijkwaardig en Ed heeft het initiatief in zijn partij.
Ral maakt in een ingewikkelde stelling een klein foutje dat hem een toren kost, de tegenstander maakt daarna geen fouten meer, 2½- 3½, het wordt spannend.
Ed heeft intussen zijn initiatief omgezet in een eindspel met twee pionnen in de plus die hij zeer gedegen naar de achterlijn dirigeert, zijn tegenstander ook volledig doordrongen van het belang van deze partij heeft als hij mat gezet wordt nog slechts negen seconden op de klok.
We hebben dan dus gewonnen, de partij van Herman is daarmee voor de wedstrijdpunten niet meer van belang; Herman denkt daar echter anders over en probeert in een verloren stelling toch nog remise te maken, zijn tegenstander kan het simpel uitmaken, maar maakt er voor het publiek een aardige vertoning van.
De eindstand is 3½- 4½, waar we heel blij mee zijn, we hebben nu met de twee voorgaande wedstrijden meegerekend precies 50% behaald.
We worden op het eind van de avond nog uitgenodigd om in februari volgend jaar deel te nemen aan een door De Penning te organiseren snelschaaktoernooi.
Vriendelijk nemen we afscheid van een zeer sportieve tegenstander.
Overigens zij vermeld dat Carlsen intussen wereldkampioen is.

7 november 2013 Ashtapada1 - Dordrecht 4.

De wedstrijd tegen Dordt was tot op het laatst erg spannend.
In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden voor de RSB werd nu de tegenstander eens met de rug tegen de muur gezet, het was even wennen, maar het leek in ons voordeel te gaan werken.
Theo aan bord 1 trof een zeer sterke maar ook zeer oude tegenstander, Theo dacht met een pionoffer ruimtelijk voordeel te krijgen, hoe zijn tegenstander het flikte weet hij nog steeds niet maar binnen de kortste keren was hij volledig omsingeld en maakte Theo zich op voor het genadeschot; maar dan grijpt de Heer van Willigen mis, levert grof materiaal in waarna hij direct kan opgeven.
Peter had zijn avond niet, wat er precies gebeurd is blijft duister, maar hij keerde al heel snel met een nul huiswaarts.
Ed stond al spoedig niet best, dreigde de kwaliteit te verliezen, zijn tegenstander draaide de rollen echter om en verloor zelf de kwaliteit, ook hier was het daarna snel afgelopen. Naast het scoren van een vol punt, hielp Ed ook nog eens de naast hem zittende Ben door regelmatig het uurwerk van diens tegenstander in gang te zetten.
Ondanks die hulp liet Ben zijn opponent een sterke pionnenformatie in het centrum opbouwen, de Heer Groot startte de opmars zijner pionnen echter te vroeg, verloor daarmee de kwaliteit en een pion, hierna deed hij met een doldrieste actie zichzelf de das om.
De start, met de gasten tegen de muur, was dus prima: 3 -1!! wat een weelde.
In de twee volgende partijen werd de uitslag bepaald door de kleine maar vaak machtige pionnen.
Ral speelde een centrumpion op, waarna zijn stelling als een kaartenhuis in elkaar stortte.
Jaap kwam in een gelijkstaand eindspel terecht, vergat de dekking van een pion en kon eveneens opgeven.
Nog niet getreurd het staat 3 – 3.
John en René moesten nu de eindstand gaan bepalen.
Met nog vrij veel materiaal op het bord, besloten John en zijn tegenstander, achteraf gezien misschien te snel, het op remise te houden.
Hierna rustte de uitslag van de wedstrijd volledig op de schouders van René. Er stond een gelijkwaardig eindspel op het bord; elk vijf pionnen, Dordt een Paard en René een Loper. Zijn tegenstander had nog bijna een half uur op de klok, René slechts enkele minuten. Dit tijdverschil deed hem uiteindelijk de das om, hij kon promotie van een pion niet meer voorkomen.
Jammer, jammer hebben we toch nog met 3½ – 4½ van die schapenkoppen verloren.

7 oktober 2013 Messemaker 4 - Ashtapada 1

In het verre Gouda werden we gastvrij ontvangen door Ab Scheel.
Messemaker speelt dit seizoen op een nieuwe locatie; een denksportcentrum waar naast bridgen, klaverjassen en allerlei andere activiteiten ook de edele schaaksport wordt beoefend.
Messemaker heeft daar een prachtige zaal met koninklijke stoelen, waarin je diep wegzakt. Ernaast is een kleinere zaal, die als gevolg van die grote mooie stoelen nog wat kleiner en krapper is. In deze kleine zaal mochten wij tegen hun vierde proberen wat puntjes te verschalken.
Alvorens te beginnen werd er van alle tafels en alle schakers door Ab Scheel een foto gemaakt, zie Messemaker.
Hoe de diverse partijen verliepen kan ik U niet vertellen, we hebben al moeite om een team samen te stellen laat staan dat we ons de luxe van een verslaggever kunnen veroorloven.
Diep in de avond was de stand met nog 3 partijen te gaan volkomen gelijk, Ral Simon wist in een slechte stelling na wat gemor een vol punt binnen te slepen.
Ben Spijkers die dacht dat hij gewonnen stond maakte een enorme blunder waardoor hij gelijk op kon geven; de stand is dan nog steeds in evenwicht.
Dennis Barendrecht weet de wedstrijd dan met een knappe remise aan bord 1 in 4 - 4 te laten eindigen.
Min of meer gelukkig gingen we met een heel wedstrijdpunt naar huis.
Alle uitslagen en de stand vindt U bij de RSB.

 Verslag CHESS 2 – Ashtapada 1 gespeeld op 14 november 2011 uitslag 4 - 4

Maandag 14 november werd de ze wedstrijd gespeeld in de schitterende lokatie Polderpoort in Vlaardingen. Theo had al vooruit gespeeld en verloren dus we moesten vanavond om te winnen vier en een half punt halen uit zeven partijen. Geen gemakkelijke opgaaf. Aan bord 1 speelde Paul zijn gebruikelijke opening. Het ging gelijk op en Paul kon zijn pion voorsprong niet verzilveren. Het werd remise. Achteraf zei Paul er blij mee te zijn. Bord 2 bracht Joey tegen de voorzitter Jan van Elburg. Joey stond lang een pion achter en tegen het einde leek de tegenstander een beslissende aanval te gaan doen. Hij trok zich echter terug en Joey nam de aanval over en besliste de partij in een mooi mat met loper en dame. Aan bord 3 zat Ral. Hij verloor helaas waar remise makkelijk te spelen was. Hij overzag een eventueel mat maar in ieder geval eeuwig schaak. De tegenstander eindigde met 4 seconden op de klok. Ed zat aan bord 5 en speelde zeer actief wat beloond werd met een punt. Frappant dat hij veel en veel beter speelt als hij aan de chocomel is in plaats van de bekende combinatie tomatensap en tabasco. Peter verloor zijn partij aan bord 6. Dennis op 7 speelde remise en ondanks alle inspanningen gaf zijn tegenstander hem niet de kans zijn geliefde aanvallen te doen. Op bord 8 zat een geblesseerde Herman. Hij had liever niet gespeeld, maar pakte wel het volle punt. Dit ondanks een vijandelijke koningsaanval die er mocht zijn, maar die Herman dankzij de goede zetten net aan kon keepen. Het werd uiteindelijk 4-4, een stand waar beide teams wel eens niets aan kunnen hebben.

 Verslag Onesimus 1 – Ashtapada 1 gespeeld op 25 maart 2011 uitslag 5½ - 2½

De laatste wedstrijd van dit seizoen stond vandaag op het programma. Zowel voor de tegenstander als voor ons zelf stond er niets meer op het spel. Onesimus zou sowieso tweede worden en Ashtapada was al behouden van degradatie.
Toch wilden beide teams gaan voor de volle buit.

Voor deze avond stonden we al met 1½ - ½ achter na het vooruitspelen van Willem van der Pijl en Peter den Heijer. Willem verloor aan bord 3 en Peter speelde remise aan bord 4.
De stand werd echter snel gelijk getrokken door de overwinning van Theo Michielsen op bord 6. Zijn tegenstander speelde een foutief paardoffer op f7 en na een stuk te hebben terug geofferd kon Theo de druk op de vijandelijke stelling opvoeren. Uiteindelijk werd de tegenstander gedwongen zijn dame voor de koning te zetten en ging deze verloren. 1½ - 1½.
Daarna ging het echter snel de verkeerde kant op met ons team. Dennis kwam op bord 8 al snel een pion achter. Na een zware strijd, waarin Dennis goed zijn best deed, kon hij de vijandelijke vrijpion niet afstoppen, wat uiteindelijk leidde tot stukverlies. 2½ - 1½.
Ral Simon, spelend aan bord 5, werd al snel onder druk gezet door een sterk spelende tegenstander. Ral verdedigde sterk, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat hij een pion verloor en na een tijdje ook mat liep. 3½ - 1½.
Zelf was ik aan bord 2 de volgende die klaar was. In de opening kwam ik al vrij snel in een moeizame stelling. Materiaalverlies was er niet, maar de stelling werd steeds moeilijker en uiteindelijk liep ik mat. 4½ - 1½.
Ed de Graaf begon aan bord 7 erg goed aan zijn partij. Hij kwam erg goed te staan, maar kon niets forceren. Na een zet waar vooral Ed's tegenstander na afloop erg over te spreken was, kwam Ed een stuk achter te staan. Zijn tegenstander werd echter te optimistisch, ging te veel op de aanval spelen en gaf Ed de kans eeuwig schaak te bewerkstelligen. 5 - 2.
Als laatste was Paul de Freytas, spelend aan het eerste bord, aan het woord. Hij zette veel druk op de stelling van de tegenstander, die echter sterk verdedigde. Paul deed er alles aan om aan de overwinning te komen en dreigde zelf nog in de problemen te komen daardoor. In het eindspel kwam Paul alsnog iets sterker te staan, maar beide spelers waren in tijdnood. Uiteindelijk resulteerde dit in eeuwig schaak voor Paul's tegenstander en werd de eindstand gebracht op 5½ - 2½.

Joey Brokaar

 Verslag Krimpen a/d IJssel 4 – Ashtapada 1 gespeeld op 20 september 2010 uitslag 3½ - 4½

Verslag van Krimpen a/d IJssel 4 tegen Ashtapada 1 op 20 september 2010.

We hebben de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gespeeld en van te voren wisten we eigenlijk niet hoe sterk we zelf waren en hoe sterk onze tegenstander zou zijn.
Op bord 1 debuteerde Paul de Freytas en zeer tegen de gewoonte in was hij snel klaar. Dat leverde ons een vol punt op.
Op bord 3 (bord 2 komt later) zat Willem van der Pijl. Hij was alleen gekomen en dacht dat de wedstrijd om kwart over 8 begon. Licht geïrriteerd omdat zijn klok al liep begon hij aan de partij en hij won deze. Zijn tegenstander feliciteerde hem niet met zijn overwinning en dat ontlokte de uitspraak van Willem dat hij het maar een jurk vond.
Op bord 4 verloor Theo van een jeugdspeler.
Ed kwam voor in de partij, maar door een misser werd het alsnog remise.
Ben die op het laatste moment moest invallen knokte zich leeg, maar moest het punt aan zijn jeugdige tegenstander laten. Deze had naast zich het stap 6 boek liggen. Niet echt opwekkend als je nog aan de partij moet beginnen.
Jaap verrekende zich na 25 zetten en leverde een stuk tegen een pion in en verloor.
Debutant Herman van Os kwam een pion achter, maar eenmaal met een paard, een toren en wat pionnen in het eindspel liet hij het vorken regenen en won knap.
Het spektakelstuk zat toch weer in de staart aan bord 2.
Joey was op dit bord ingevallen voor Ral en maakte dit meer dan waar. Hij kwam om half 11 een kwaliteit achter en liep hoofdschuddend naar buiten. Hij kwam weer terug voor een geweldige eindsprint waarin een pion kon doorlopen. Met een mannetje of 20 rond zijn bord als toeschouwer maakte hij het keurig af.
Om half 12 volgde het verdiende applaus en konden we met een zwaarbevochten overwinning huiswaarts.
Het eindresultaat is een 4½ - 3½ overwinning geworden.
Een beter begin hadden we ons niet kunnen wensen.