21 maart 2014 Viertal op koers voor titel.

Met een ruime overwinning op zak, ½-3½, keerde ons viertal afgelopen vrijdag goed gehumeurd terug uit het NIVON-centrum, de thuisbasis van RSR Ivoren Toren. Zoals de uitslag al doet vermoeden liep die avond alles op rolletjes. Zelfs parkeren was geen probleem en hoge parkeerkosten bleven ons ook bespaard. Een vriendelijk heerschap bood ons namelijk zijn parkeerkaartje aan waardoor we tot zaterdagmorgen 9.00 uur gratis konden parkeren. Dat moet een voorteken geweest zijn.
Deze wedstrijd werd toch wel met angst en beven tegemoet gezien. De heenwedstrijd eindigde destijds in een gelijk spel. En hoewel RSR Ivoren Toren op de laatste plaats staat, blijft het toch een team om rekening mee te houden. Onze opdracht was duidelijk. Er moest gewonnen worden om in de race te blijven voor de titel in de Viertallencompetitie klasse B.
Het NIVON-cetrum is een monumentaal pand met statige trappen. De speelzaal was gelegen op de eerste verdieping, maar desondanks voelde het toch als “drie hoog, achter”. Omdat we vroeg waren, hebben we maar geholpen met het opzetten van de stukken en het installeren van de klokken. Je moet je immers van je goede kant laten zien. Als beloning mochten wij aan de buitenkant van de tafels zitten.
Zoals gezegd, de speelzaal lag op de eerste verdieping en voor een versnapering moest je helemaal naar beneden vervolgens een hoek om, om in het bargedeelte te komen. Met een kopje koffie of thee in omgekeerde richting was een beproeving. De bibberaars onder ons zouden zeker moeite hebben gehad om hun kopjes vol te houden.
We hadden geen last van interne competitie spelende RSR leden, zodat het heerlijk rustig was in ons onderkomen. In tegenstelling tot de wedstrijd in Hoogvliet was ons team op twee plaatsen gewijzigd. Christian en Ben waren vervangen door Bert en ondergetekende. In de auto werd de opstelling bepaald op basis van kleur voorkeur. We gingen de tegenstander te lijf met Jaap aan bord 1, Dennis aan bord 2, Bert aan 3 en ondergetekende aan het laatste bord. Met name Dennis hoopte op die manier zijn Angstgegner en oud Ashtapada-lid Marius Middendorp te ontlopen. Maar dat was ijdele hoop. Ook dit keer trof Dennis, Marius als tegenstander. Hij was daar niet echt blij mee. En dat was ook wel te merken. Dennis had het zwaar. Heel zwaar. Zo zwaar, dat hij dreigde een stuk te verliezen en eigenlijk kon opgeven. Alle aanwezigen hadden het punt al voor Marius geteld. Maar zie, ook Marius is een mens die van tijd tot tijd last heeft van schaakblindheid. Hij zag het stuk winst niet en bood daarom remise aan. Een opgeluchte Dennis accepteerde zonder nadenken. Het kan verkeren.
Op dat moment was de stand al 3-0 in ons voordeel. Bert opende na een goed uur de score. Hij won in de opening al snel een stuk en schoof de partij keurig uit. Ook Jaap trof dezelfde tegenstander als in de heenwedstrijd. En ook nu was het Jaap die aan het langste einde trok en zodoende de mini-match met 2-0 in zijn voordeel besliste. Jaap profiteerde optimaal van een foutje van zijn tegenstander die een toren in de aanbieding deed. Zelf had ik ook een redelijk makkelijke avond. Winst in 36 zetten met 2 pionnen in de plus en een a-pion die op promoveren stond.
Door deze overwinning staan we nu 1 punt voor op het viertal van streekgenoot Spijkenisse. In een ouderwetse derby zal op 10 april a.s. in Hoogvliet de beslissing vallen over het kampioenschap. Spijkenisse moet winnen, wij hebben genoeg aan een gelijk spel. Aangezien de wedstrijd in Spijkenisse destijds met 2½-1½ werd verloren, zijn wij dus gewaarschuwd.

John Dessens

27 februari 2014 Viertal Ashtapada - De Willige Dame uitslag 2 - 2.

In deze wedstrijd tegen de vereniging uit de poffertjeskraam in Dordrecht, hadden we een zeer sterke opstelling gekozen, blijkbaar hadden de Dordtenaren hier lucht van gekregen want hun opstelling was zo mogelijk nog beter.
Dennis was het eerste klaar, tot ieders verbazing had hij niet zoals gebruikelijk zijn tegenstander alle hoeken van de zaal laten zien, maar was hij zelf geschuurzakt; 1 - 0 achter dus.
Gelukkig was Ed (gehuurd van het eerste) goed op dreef, hij had al snel materieel voordeel en trok daarmee de stand gelijk naar 1 - 1.
John was mogelijk door zijn inspanningen elders enigszins afwezig, in gelijke stelling maakte hij een fout en verloor roemloos, met een stand van 2 -1 achter dreigt dan de ondergang van ons viertal.
Ben speelt de laatste tijd ook niet erg geïnspireerd, zijn partij kabbelt wat doelloos voort, het enige lichtpuntje is dat zijn tegenstander veel tijd gebruikt, mogelijk hierdoor verzuimt hij op de 26e zet zijn paard naar de verdediging te dirigeren, hierdoor belandt hij (zoals later aangegeven door Sjaak Nagtegaal) in een matnet. (zie hier)
Gelukkig is het dus nog een gelijkspel geworden, maar het kampioenschap in onze poule lijkt nu wel verkeken.

27 januari 2014 Viertal HZP Schiedam - Ashtapada 1½- 2½.

Afgelopen maandag was het weer de beurt aan ons viertal, luisterend naar de rustgevende stem van Lennert Cohen reden we met Daan naar de Lekstraat in Schiedam.
Het Zwarte Paard heeft een nieuwe locatie, ze zijn er niet op vooruit gegaan; de zaal is nogal klein; de consumpties worden echter door twee vriendelijke dames prima verzorgd; heerlijk vers gezette koffie voor slechts 40 cents, waar vind je dat nog.
Bert aan bord 3 wist zoals gebruikelijk de stelling in evenwicht te houden en reeds na een uur met zijn tegenstander remise overeen te komen.
Ben had het geluk dat zijn tegenstander er een tactiek op na hield die aan een vroeger lid van ons deed denken; op zet 4 verscheen namelijk zijn dame al in Ben's stelling. Met weloverwogen zetten werd deze weer teruggestuurd naar haar hok, daarna kon Ben het initiatief nemen en de partij met een stikmat beëindigen.
Daan trof het minder goed met zijn tegenstander, deze veroverde aan het eind van de opening het centrum met twee sterke pionnen waarvan er één de doorslag gaf door op de 7de rij te verschijnen, daarna was de promotie van dit kleinood niet meer te stoppen.
Alles hing toen af van Ab, die voor het eerst meespeelde in de externe competitie. Hij kreeg te maken met een sterke aanval langs de h-lijn. Alle zware stukken en een paard belaagden zijn koning, Ab verdedigde echter als de beste waardoor zijn tegenstander veel tijd verloor; in een wanhoops-aanval verloor hij een stuk. Ab buitte dit voordeel goed uit waardoor het team met de winst, weer onder begeleiding van Lennert, vrolijk huiswaarts keerde.

10 januari 2014 Viertal Spijkenisse - Ashtapada.

Ook Viertal loopt averij op.

Net als voor ons Achttal een dag eerder, stond afgelopen vrijdag voor het Viertal de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar op het programma. Spijkenisse uit, altijd lastig. Desondanks gold er maar één opdracht en dat was winnen. Spijkenisse was niet overtuigend begonnen en had na drie wedstrijden pas twee wedstrijdpunten verzameld. Een ideale tegenstander dus. Als we zouden winnen klommen we op naar de eerste plaats in het klassement een vol punt los van de nummer twee De Willige Dame.
De reis naar Spijkenisse verliep prima. De brug bleef dicht, of open dat weet ik nooit, en ruim voor het aanvangsuur verschenen wij in De Boekenberg. Spijkenisse voelt voor Jaap, die inviel voor Ben, en mij als een tweede huis. Veel bekenden, w.o. oud leden van Ashtapada Jan Majoor en Aad Caspers, een praatje hier, een praatje daar. De tijd vliegt.
Om klokslag 20.00 uur floot wedstrijdleider a.i. Nick Groeneweg voor de aftrap en drie kwartier later kwam de eerste teleurstelling. Christian viel terug in zijn oude gewoonte om heel snel te spelen en moest dat bekopen met een stelling waarin zijn koning behoorlijk op de tocht kwam te staan. Tegenstander Jerry Sandifort wist daar wel raad mee en zonder noemenswaardige problemen opende hij de score voor Spijkenisse: 1-0.
Aan bord twee mocht ik het opnemen tegen Steef Peek. Jaap waarschuwde mij voor aanvang van de partij nog voor het feit dat Steef niet meer dan 15 minuten gebruikt in zijn partijen. Ik knoopte het goed in mijn oren en besloot om niet mee te gaan in het snelle spel van mijn tegenstander. Ten onrechte ging ik er vanuit dat door snel te spelen mijn tegenstander wel ergens een foutje zou maken. Ten onrechte bleek achteraf. Mijn tegenstander opende met 1. d2-d3. Een zet die bij wet verboden moest worden. Een laffe zet, maar wel effectief. Je raakt al van je a pro pos nog voordat je zelf maar een zet gedaan hebt. Hoe ga je je daar tegen verweren ? Ik kan u verzekeren dat ik mijn uiterste best heb gedaan, maar het uiteindelijk niet kon bolwerken. Steef speelde prima, bouwde een evenwichtige stelling op en toen ik iets te enthousiast de stelling opengooide nam hij zijn kansen waar. Na 42 zette en met twee pionnen minder hield ik het voor gezien: 2-0. Mijn tegenstander gebruikte voor zijn hele partij 18 minuten. Ik hield minder dan 18 minuten over ! Mijn partij kunt u naspelen op www.johndessens.nl.
Zoals in het stukje over het achttal al vermeld is Jaap bezig aan een goede serie. Winst in het Kennemer Open en in de RSB-competitie. Tegen Jan Majoor noteerde hij zijn derde overwinning van de week: 2-1. Een pion meer was voldoende voor de winst. Deze pion was niet meer te stoppen. Jaap hopelijk ook niet.
Bert was vooraf al gewaarschuwd. Het zou wel eens laat kunnen worden. Tegenstander Fred van den Broeck wil graag waar voor zijn geld. In tegenstelling tot mijn tegenstander gebruikt Fred al zijn tijd ruimschoots. En soms wel meer. Bert had een gelijke stelling tot het moment dat hij een stuk in de aanbieding deed. Maar op ons niveau krijg je altijd een tweede kans en soms wel een derde en een vierde. Bert vocht zich terug en had uitzicht op een prima resultaat. Misschien niet vanwege zijn stelling maar wel vanwege de tijdnood waarin zijn tegenstander verkeerde. De partij eindigde echter in remise. Bert hield 46 minuten over, zijn tegenstander minder dan 20 seconden: 2½-1½.
Door deze nederlaag blijven we tweede op een punt van De Willige Dame. Op 27 januari a.s. beginnen we aan de tweede competitiehelft met een uitwedstrijd tegen HZP Schiedam.

John Dessens

12 december 2013 Viertal Ashtapada - RSR Ivoren Toren.

Deze keer is ons de winst ontglipt.
Jaap Brokaar liet er geen gras overgroeien, hij nam wat materiaal in beslag en rolde zijn tegenstander vervolgens op.
Chris verloor in het vuur van het spel zijn dame en kon opgeven.
Dennis speelde tegen ons oud-lid Marius Middendorp. Marius speelde net als vroeger een scherp spel, Dennis pareerde goed en won een stuk, maar helaas vergat hij een matdreiging.
Ben Spijkers had een stuk geofferd voor een aanval die er niet helemaal uitkwam, door een paar zwakke zetten van zijn tegenstander kon hij toch nog het heft in handen nemen.
De uitslag is dus 2 - 2.

11 november 2013 Viertal De Willige Dame - Ashtapada.

In de Poffertjeskraam van De Willige Dame was het deze maandag erg druk. Er werden 2 wedstrijden voor de RSB gespeeld. Het promotieteam van de Willige Dame moest tegen Messemaker aantreden, zij speelden achterin de zaak, wij met ons vieren moesten voorin in de gezellige hokjes waar op de dag poffertjes genuttigd kunnen worden.
Nadat de voorzitter beide teams op de hoogte gesteld had van enige huishoudelijk zaken en de regels die gelden tijdens de partijen kon het schaakfeest een aanvang nemen.
Jaap Brokaar was al snel klaar hij trakteerde zijn tegenstander niet op poffertjes maar op een gemene aftrekker waarna het pleit snel beslist was.
Chris speelde een goede partij maar na de uitvoering van een flinke materiaalslag bleek hij een stuk minder te hebben dan zijn tegenstander, deze maakte verder geen fouten waardoor Chris deze keer de nul moest incasseren.
Ben Spijkers speelde een slordige partij, er werden regelmatig fouten gemaakt, zijn tegenstander maakte de laatste fout waarna Ben, zij het met enige moeite, de partij positief kon afronden.
Bert de Groot kwam vrij snel materiaal voor, maar gaf het weer weg. Op zeker moment zag Bert een mooie combinatie waardoor hij de vijandelijke partij met een dood Paard opscheepte, daarna won hij eenvoudig.
Tevreden met deze tweede 3 - 1 overwinning keerden wij huiswaarts.

17 oktober 2013 Viertal Ashtapada - Viertal HZP Schiedam.

De gasten uit de jeneverstad deden de naam van hun stad geen eer aan, zij dronken vooral thee, ze hadden niet eens een zakflaconnetje van het edele vocht bij zich.
Na een toespraak met hartelijke wensen van onze wedstrijdleider konden de partijen een aanvang nemen.
Er werd over het algemeen rustig geopend, alleen het spel van Christiaan Hemmes vormde hierop een uitzondering; hij dirigeerde zijn stukken al snel richting de vijandelijke koning. Luidruchtig genietend van een koekje bij de thee vergreep zijn tegenstander zich aan zijn eigen dame, met als smoes ik pakte ze per ongeluk vast, hij pruttelde nog wat na, maar kon niet anders dan zich gewonnen geven. -> 1-0
Bij Bert de Groot ging de strijd volledig gelijk op, Bert kreeg dorst en hoewel er nog veel materiaal op het bord stond bood hij zijn tegenstander remise aan, de man mompelde binnensmonds oké en begon wat varianten te spelen, Bert hoorde dit niet, en zei hé één zet tegelijk jongeman, de man naast het tweetal, die het oké wel gehoord had, maakte een einde aan de onduidelijke situatie waarna zij elkaar alsnog de hand schudden. -> 1½ - ½
Ben Spijkers speelde voor zijn doen een ongewone partij, hij koos nu eens niet voor de aanval, maar ontwikkelde zijn stukken in een rustig tempo. Na de opening speelde zijn tegenstander de zwarte c-pion 2 posities op, waardoor de pion op d6 erg zwak werd. Het verdere spel concentreerde zich op deze pion, in de verdediging ervan maakte de zwartspeler uiteindelijk een tactische fout, waarna Ben het spel met een leuke combinatie naar zich toe kon trekken. -> 2½ - ½
John Dessens speelde een mooie partij, helaas voor hem kreeg zijn tegenstander een sterke vrijpion op de c-lijn; John moest alle zeilen bijzetten om de pion niet te laten promoveren, de zaak kwam enigszins vast te staan waarna werd besloten het op remise te houden. -> 3 - 1.
Een onverwachte flinke overwinning voor ons proficiat!!

13 december 2011 Hendrik-Ido-Ambacht 2 - Ashtapada 2.

Tot nu toe had ons team niet zo best gepresteerd, met als resultaat dat we samen met onze tegenstander van deze avond op de laatste plaats stonden.
Op deze donkere avond voor Kerstmis gingen we met de Tomtommies op zoek naar de Hoge Kade in Hendrikidio; Tom1 reed er via een smalle weg linea recta op af, maar Tom2 koos een veiliger weg die aan het eind helaas voor een wegopbreking eindigde. Nu Tom2 het spoor bijster was moesten de knappe koppies er aan te pas komen, gelukkig was er nog een gedeeltelijke plattegrond zodat Tom via andere wegen de weg gewezen kon worden. Uiteindelijk waren we toch veel te vroeg, zodat we ons in alle rust, onder het genot van een kop koffie, op de wedstrijd konden voorbereiden.
Jaap en Ben troffen het (of juist niet, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt); binnen een aantal zetten stonden beide gewonnen, Jaap kon er na 10 minuten een punt achter zetten, Ben moest wat langer wachten omdat zijn tegenstander plotseling ging nadenken, maar na 3 kwartier streek ook deze het vaantje.
Bert speelde een prima partij, maar in gewonnen positie keek zijn dame plotseling de dame van Saro Giragousian an, een dame van iemand met zo'n mooie naam laat er geen gras over groeien en velt met één klap de concurrerende dame. De stand is dan 1-2 in ons voordeel.
Daan en John speelden eveneens een gedegen partij en maakten gelukkig geen blunders waardoor de stand op 1-4 in ons voordeel kwam.
Peter heeft aan bord 1 de sterkste tegenstander en moet uiteindelijk zijn meerdere in hem erkennen, de stand is dan 2-4.
De tegenstander van Jan biedt remise aan, Jan heeft echter een pion die dame kan halen en geeft dus niet op; helaas maakt ook hij een foutje zodat de stand op 3-4 komt, nog steeds in ons voordeel.
Nu hangt alles van René Tobé af, hij speelt echter in een ingewikkelde stelling zijn beste spel en wint dan ook.
Eindstand 3-5.
Proficiat heren, als we de komende 3 wedstrijden winnen is de kans dat we ons handhaven in de 3e klasse vrij groot.

 Verslag 't Springend Peert 1 - Ashtapada 2 gespeeld op 17 Maart 2011 uitslag 6½ - 1½

Op deze prachtige nazomeravond heeft het tweede van Ashtapada een uitwedstrijd gespeeld in 's-Gravendeel, de thuishaven van schaakvereniging 't Springen Peert. Van te voren beloofde dit een lastige wedstrijd te worden, de tegenstander kwam afgelopen seizoen nog uit in de tweede klasse.
Het ging lange tijd gelijk op, waarbij de partij op bord 1, van Peter de Koning de meest opvallende was. Al na 10 zetten lagen beide dames van het bord en kwam er een toreneindspel tevoorschijn. Hierover later meer.
Lange tijd vielen er geen beslissingen. Het bleek echter wel al snel dat het inderdaad een moeilijke partij zou worden. Veel spelers hadden het moeilijk met op een aantal borden materiaal achterstanden.
De eerste beslissing kwam er na ruim 2 uur spelen. Jan Majoor had een solide partij gespeeld op bord 7 en besloot met zijn tegenstander tot remise toen ze een gelijkwaardig toreneindspel met gelijke lopers in gingen. De stand was 0,5-0,5.
Al snel volgden meer uitslagen. Op bord 4 moest John Dessens de strijd staken, door de combinatie van een vrije c-pion en een loperpaar van de tegenstander.
Ook Bert de Groot, spelend op bord 5, verloor zijn partij. In het middenspel was er een loper ingesloten geraakt, welke moest worden geofferd tegen 2 pionnen. Bert kon nog sterk opkomen met de 2 pluspionnen, maar uiteindelijk bleek het stuk achterstand in het eindspel te veel.
De volgende beslissing bleef weer een tijd weg en het was over half 11 toen er opnieuw een tegenslag kwam. Christian Hemmes had op bord 8 in het middenspel een stuk gegeven voor een sterke aanval, maar toen de aanval werd afgeslagen ging het snel achteruit. Uiteindelijk werd het vijandelijke overwicht te groot en werd Christian mat gezet.
Jaap Brokaar haalde op bord 3 het tweede halve punt van de wedstrijd binnen. De tegenstander opende wat passief, wat een partij opleverde die in het begin wat saai oogde. Uiteindelijk probeerde de tegenstander door het centrum te breken, maar toen dit niet lukte werd om kwart voor 11 tot remise besloten.
De nederlaag werd definitief toen Ben Spijkers zich genoodzaakt zag zijn partij op bord 2 op te geven. Zijn tegenstander speelde met wit een erg sterke partij. Hij nam het initiatief, stond dit niet meer af, en drukte Ben steeds verder naar achteren. Uiteindelijk leverde dit veel materiaalverlies op. De stand was intussen 5-1 geworden.
Om 11 uur werden de twee laatste partijen beëindigd. Peter de Koning, spelend op bord 1, was na snelle afwikkeling van de dames in een toreneindspel een stuk achter gekomen. Lange tijd wist hij zich nog sterk te verweren en even leek hij nog remise te kunnen houden, maar uiteindelijk werd het eindspel sterk uitgespeeld door de zwartspeler.
De laatste uitslag was de derde remise van de avond. Daan van Mourik was op bord 6 in het middenspel twee pionnen achter gekomen, maar kon een sterke aanval inzetten op de vijandelijke koningsvleugel. Dit leverde uiteindelijk geen overwinning op en aangezien het al laat was en de nederlaag al vast stond, besloot Daan met zijn tegenstander tot remise.

Ashtapada 2 heeft zijn eerste wedstrijd dit seizoen dus verloren, maar tegen een dergelijke tegenstander is dat zeker geen schande.
Na de wedstrijd werd er onder het genot van een drankje nog even nagepraat en rond half 12 keerde iedereen huiswaarts.

 Verslag Ashtapada 2 - Krimpen a/d IJssel 6 gespeeld op 17 Maart 2011 uitslag 4 - 4

Dit seizoen wordt ons tweede team geconfronteerd met bijzondere tegenstanders, waren het eerst de dames van Spijkenisse, daarna de kleintjes van Barendrecht en dan nu de middelbare scholieren uit de Krimpenerwaard.
Peter de Koning was de enige die een voor ons doen normale speler trof. Doordat zijn tegenstander een paar vreemde zetten deed kwam Peter goed uit de opening, daarna hield hij hem voortdurend onder druk wat uiteindelijk resulteerde in een gemakkelijke winst.
Thijs Vervloet was minder fortuinlijk hij verloor zijn dame en daarmee de partij.
John Dessens speelde zeer gedegen en wist met een pluspion volgens stap 3 van de stappenmethode de winst te behalen.
René Tobé veroverde de kwaliteit met dit voordeel liet hij vervolgens een pion promoveren waarna zijn tegenstander opgaf.
Ben Spijkers had last van een schaakduim, in een stelling waar hij al niet best stond wilde hij met de koning zetten maar tastte mis en pakte een er naast staande pion, hierna gaf hij direct op.
Jan Majoor kwam 2 pionnen achter, zijn tegenstander slaagde er in één van die pionnen te laten promoveren, hiermee was de partij beslist.
Dennis Barendrecht had het betere van het spel en won veel materiaal, zijn tegenstander gaf pas op toen hij alleen nog de koning bezat.
Arie Bliek tenslotte is aan de aandacht ontsnapt, op het wedstrijdformulier staat voor hem wel een nul genoteerd.
Al met al resulteerde dit in een eindstand van 4- 4, na de laatste partij vertrokken de jongeren snel , want de volgende dag moesten zij weer vroeg naar school.

 Verslag IJsselmonde 2 - Ashtapada 2 gespeeld op 18 februari 2011 uitslag 3½ - 4½

Klokslag acht uur werd er begonnen met deze wedstrijd, die Ashtapada 2 zijn tweede overwinning van het seizoen moest gaan brengen.

IJsselmonde 2 is echter wel de nummer twee in de competitie en Ashtapada 2 slechts de zevende, dus dit belooft een lastige wedstrijd te worden.
Met goede moed gaan alle acht spelers achter hun borden zitten en al snel valt er goed nieuws te melden. Na een klein uur spelen is het Daan van Mourik op bord 6 die de vruchten plukt van een opgebouwde aanval. Met het aftrekschaak Pf3+ wint hij een dame en een aantal zetten later loopt de tegenstander mat, 0-1.
Een kwartiertje later wordt de stand weer gelijk getrokken. Ed Stok had eerder in de partij nog een gezonde pion voorsprong. Hij stond licht in de verdrukking en uiteindelijk leverde een slechte afwikkeling een verloren eindspel op, wat de 1-1 betekende.
Na ongeveer anderhalf uur kwam Ashtapada 2 opnieuw op voorsprong. Na een mooie aanval, met een loperoffer op h6, haalde Peter de Koning de overwinning binnen, 1-2.
Niet lang daarna kwam IJsselmonde alweer op gelijke hoogte. Peter den Heijer speelde een moeizame partij, had weinig ruimte, en bezweek uiteindelijk onder de druk van de vijandelijke stukken. De stand werd 2-2.
Om kwart voor 10 kwam er voor de derde keer de voorsprong voor Ashtapada. Ben Spijkers, de kopman van deze avond, had eerder in de partij een dame gewonnen, doordat de tegenstander een gepend paard weg haalde. Na nog een tijdje geduldig doorspelen wist Ben de overwinning definitief veilig te stellen en stond de 2-3 op het bord.
Vervolgens werd de marge uitgebouwd door Dennis Barendrecht. Hij bouwde zijn partij heel goed en solide op. Binnen korte tijd had hij een pion binnen door een goede afwikkeling. Een sterk middenspel leverde een goede stelling op en uiteindelijk werd de laatste toren van de tegenstander ingesloten en hield deze het voor gezien. De stand werd 2-4 en de overwinning was bijna binnen.
Arie Bliek en Thijs Vervloet waren beiden nog aan het spelen en een half punt was voldoende. Arie stond een pion achter en had een moeilijke stelling, terwijl Thijs een pion voor stond met een lastige stelling. De overwinning was dus zeker nog niet binnen.
Toch kwam de benodigde remise er al vrij snel. Arie wist af te wikkelen naar een eindspel met ongelijke lopers en één pion minder. Dit is in theorie remise, maar toch vaak lastig. Toch speelde Arie het heel beheerst uit en de 2,5-4,5 was een feit.
Thijs zat intussen nog zijn uiterste best te doen voor een nog mooier resultaat. De pion voorsprong werd verloren door de enorme druk van de tegenstander. De aanval werd uiteindelijk te sterk en het was voor Thijs niet meer te houden.

Zo werd 3,5-4,5 de eindstand en had Ashtapada 2 zijn tweede overwinning van dit seizoen binnen. Een goede klassering in klasse 4A is zo weer binnen handbereik.

Ten slotte moeten de laatste credits nog even gaan naar de barvrouw van IJsselmonde. Midden op de avond kwam zij stukjes kaas en worst uitdelen en ook de prijzen aan de bar stemden de Asthapada-leden zeer tevreden.
Na een succesvolle en ook zeker gezellige avond keerden alle spelers van Ashtapada 2 huiswaarts, waar men verder genoot van de overwinning.

 Verslag Barendrecht 3 Ashtapada 2 gespeeld op 1 november 2010 uitslag 3 - 4

Waren het bij de eerste wedstrijd tegen Spijkenisse de dames die voor een verrassing zorgden, nu waren het de kinderen. Bij het betreden van de wedstrijdzaal bleek het gehele team van Barendrecht uit jeugdspelers te bestaan varirend in leeftijd van 10 tot 13 jaar.
Veel senioren vinden het moeilijk om tegen heel jonge mensen te spelen: win je de partij dan is het van kan je wel tegen zon klein kind, neem er n van je eigen leeftijd; en als je verliest dan kan je er zogezegd niets van.
Deze opvatting is nog al ouderwets nu de laatste jaren steeds meer kinderen op jonge leeftijd al een zeer hoog niveau halen, blijkbaar zijn onze spelers daar ook van doordrongen want zij namen zonder enige blijk van schroom of onderschatting van de tegenstander plaats achter de borden.
Zowel de oude als de jonge Stok waren snel klaar: Ed bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion, waardoor er een gat in zijn koningsstelling ontstond; vervolgens creerde hij een dubbeldreiging met dameverlies of mat, na een half uur was Ed dus klaar 0-1.
Yvar volgde even later met een minder goed resultaat, hij verloor te veel materiaal waardoor het snel met hem afgelopen was 1-1 was nu de stand.
Dennis Barendrecht en Arie Bliek slaagden er ongeveer tegelijkertijd in een aftrekschaak op het bord te laten verschijnen waardoor op beide borden de dame verloren ging; het was toen kwart over negen en de stand 1-3.
Ren Tob had ook al een volle toren gewonnen, zijn tegenstander gaf niet op en wilde tot het eind doorspelen, maar werd toch binnen het kwartier mat gezet met 2 torens op de achterste lijnen. Stand nu dus 1-4, verliezen konden we al niet meer.
Thijs Vervloet speelde een goede partij met aanvallen over en weer, in het gewoel was Thijs wel een stuk kwijt geraakt, hij aasde daarna op eeuwig schaak, maar zijn tegenstander doorzag helaas voor Thijs alle varianten waardoor de partij uiteindelijk verloren ging stand nu 2-4.
Peter de Koning speelde aan bord 1 een moeilijke partij waarbij hij ouderwets weer eens niet rocheerde, maar ondanks dat hield hij prima stand totdat hij een stuk wegblunderde en direct opgaf. Stand nu 3-4.
Alle ogen waren nu gericht op de partij van Daan van Mourik, deze stond echter met een stuk en 3 pionnen voor al lang gewonnen, hij was zo vriendelijk om de partij remise te geven waardoor wij gewonnen hadden en de kleine jongens op tijd naar bed konden.
Eindstand dus 3-4.
Proficiat heren voor jullie moedige spel.

 Verslag Ashtapada 2 Spijkenisse 5 gespeeld op 7 oktober 2010 uitslag 3 - 5

De start was wat rommelig, een aantal mensen van ons waren wat aan de late kant, en het in orde maken van de bijzondere klokken nam nogal wat tijd in beslag, bovendien kwam n persoon niet opdagen en was n persoon op het laatste nippertje binnen.
(Goede klokken en tijdig aanwezig zijn bij een externe wedstrijd is aan te bevelen.)

De laatste keer dat Spijkenisse 5 het opnam tegen Ashtapada was in januari 2008, Ashtapada boekte toen n van haar grootste overwinningen, het werd toen namelijk 7-1 in ons voordeel.
Deze keer zou het mede door veranderde opstellingen flink anders gaan.

Toen het team van Spijkenisse binnenkwam sloeg bij een aantal mensen de schrik om het hart; er kwamen namelijk 5 dames en 4 heren binnen. Jeanet Gerssen, die zich weer bij onze vijand heeft geschaard, speelde voor non-playing captain; blijft het feit dat 4 dames plaats namen tegenover onze spelers . Wetend dat sommigen van ons schaken om eens n avond in de week de baas te spelen, begrijpt U dat enkele spelers van ons het deze avond erg moeilijk hebben gehad.

Peter den Heijer wist de dame tegenover hem van tijd tot tijd een pionnetje afhandig te maken, zij ging daardoor steeds wat treuriger kijken. Toen Peter drie pionnen meer had, was het voor hem een koud kunstje de partij binnen te halen.
Tijdens deze partij bleek dat het met de klokken niet zo goed gesteld is, de klok bleef stilstaan, de batterij moest vervangen worden en dat leverde tot ergernis van Peter nogal wat problemen op.

Helaas was de wedstrijdleider vergeten Arie Bliek te waarschuwen voor de paarden van Mane Reljic. Tot ver in het eindspel bezat hij ze nog en dan is hij levensgevaarlijk hoewel gezegd moet worden dat Arie de paarden van Mane lange tijd goed bestreed. Op een bepaald moment viel echter plotseling de beslissing Mane speelde een pion op, deze had Arie moeten slaan maar in een vlaag van verstandsverbijstering schoof hij zijn pion door, die daarna door een paard van Mane te grazen werd genomen. Daardoor had Mane een vrijpion, die hij vakkundig naar de eindstreep wist te brengen en Arie daarmee de nederlaag bezorgde.

Dennis Barendrecht speelde tegen een zich kranig werende dame uit tropische streken, dat ze daar ook goed kunnen schaken moest hij tot zijn spijt erkennen, ondanks zijn verwoede aanvallen en charges bleef zij redelijk gemakkelijk op de been, waarna zij aan het eind van de avond het punt moesten delen.

Ed Stok wist uit een stelling die aanvankelijk geheel verloren leek met gemak een remise te slepen.

Ren Tob die wat later kwam en nog net mee kon spelen, begon niet zo goed. Zijn tegenstander Wim de Haan en iedereen er omheen dacht dat Ren het onderspit moest gaan delven, maar wonder boven wonder was het plotseling Ren die aan de touwtjes trok en dit wel zo stevig deed dat Wim geheel ondersteboven opgaf.

Christiaan Hemmes speelde tegen Aad Caspers (oud lid van Ashtapada) die uitgerust met zintuig versterkende apparaten (er zat toch geen computer in?) Christiaan zijn dame afhandig wist te maken; daarna had hij overigens veel tijd nodig om Christiaan op de knien te krijgen.

Thijs Vervloet speelde tegen Franske Kalkman de Koster ( vroeger lid van de Pionier) helaas voor Thijs kwam zij nu met Spijkenisse hem het leven zuur maken, Thijs hield lang stand, maar moest uiteindelijk de dame de hand schudden.

Peter de Koning, spelend aan het eerste bord, had een stevige dame tegenover zich, hij kwam niet goed uit de opening, maar bleef zich goed verdedigen, toen de dame van vlees en bloed haar houten dame echter actief mee liet doen, was het verzet van Peter gebroken, uiteindelijk viel bij hem als laatste het doek

Al met al leverden deze uitslagen, de voor ons nadelige uitslag van 3-5 op.

Ben Spijkers